lauantai 27. lokakuuta 2012

Lyriikkaa.


 "A lot of people don't listen to the lyrics, really." 

- Lenny Kravitz -

Tätä mieltä Lenny, tohdin olla tästä eri mieltä, tai ainakin toivoisin hänen olevan väärässä. Itse saan lyriikoista irti yhtä paljon kuin runoista tai kirjoista. Kuuntelen musiikkia, mutta aina samalla analysoin sanoja ja haen niistäkin omia tunteita. Joskus osuu kohdilleen ja lujaa, ja silloin saattaa käydä myös niin että biisin kokonaisuus jää toisarvoiseksi, ja pelkästään lyriikoidensa puolesta biisistä tulee minulle niin tärkeä, että se kulkee mukanani aina.

Tässä ote lyriikasta runokansiossa, jonne pääsee mukaan vain ne jotka kolahtaa. Muutamia runokansioitani, niitä joita en ole maalannut teinivuosina mustiksi. Sivujen välistä pilkottavat paperit ovat merkkejä, jotta muistaisin palata tiettyyn tunteeseen myöhemmin. Merkiksi repäisen ylensä palan jostain mainoksesta, viime päivinä merkkeinä on toiminut nenäliinat (käyttämättömät). Nuha.

 En muista tarkalleen, mistä kaikki sai alkunsa mutta ensimmäisiä muistikuvia kolahduksista lyriikoihin löytyy muistilokeron kohdalta vuodelta 1989. Istun vanhempieni auton takapenkillä ja kuuntelen taas äitini radiosta nauhoittamaa autokasettia. Osaan jo kaikki biisit ulkoa,  mutta lemppareiksi nousi muutama Kirkan kappale. Vuosia myöhemmin  minulle on selvinnyt, että näihin kolahduksiin on ollut pitkälti syynä itse musiikki, sillä biisit olivat covereita ja alkuperäisinä niiden takaa löytyivät mm. The Beatles & Neil Young. Myöhemmin biisit ovat nousseet minulle tärkeiksi myös muilla tavoilla, niinkuin monelle muullekin, tiedän, mutta onhan esim. tämä hyvä, ei siitä pääse:

I want to live,
I want to give
I've been a miner
For a heart of gold.
It's these expressions
I never give
That keep me searching
For a heart of gold
And I'm getting old.
Keeps me searching
For a heart of gold
And I'm getting old.

I've been to Hollywood
I've been to Redwood
I crossed the ocean
For a heart of gold
I've been in my mind,
It's such a fine line
That keeps me searching
For a heart of gold
And I'm getting old.
Keeps me searching
For a heart of gold
And I'm getting old.

Keep me searching
For a heart of gold
You keep me searching
For a heart of gold
And I'm getting old.
I've been a miner
For a heart of gold.Teinivuosina aloin tehdä jo pientä käännöstyötä halutessani ymmärtää jonkin hyvän biisin sanomaa paremmin. Istuin mankan edessä, ja pausetin ja suomensin lause lauseelta mm. siskoni Kissin Destroyer-kasetin. Sanojen etsimisen lisäksi etsimisen aikaa monella tapaa. Samoihin aikoihin luin myös raamatun, ymmärtääkseni. Ymmärsin.
1995 löysin kirjastosta kirjan lyriikoista. Vuosia myöhemmin huomasin osaavani monet lyriikat ulkoa, ilman että olin koskaan edes kuullut ko. kappaletta. Youtuben ihmeellinen maailma on ollut minulle vähintäänkin mielenkiintoinen,  sieltä saadessani sanojen taakse musiikin. Yari on yksi näistä löydöistä.


Yarin lyriikkaa kansiossani. Musiikki löytyi paljon myöhemmin. Jostain syystä "Se" onnistui pysymään piilossa.

Samae Koskisen "Aurinko", on kaunis. Etenkin sanat ovat nousseet minulle tärkeiksi.


"Kun katson ikkunaan
Taas kaikki jotakin tarkoittaa uudestaan
On linnut tulleet puutarhaan
Ja ajatus sinusta ilahduttaa
On kaikki kaikessa:
On jotain kevyttä painavassa
Leijailee ilmassa kirkkaassa
On kaikki paikallaan
Taas kaikki jotakin tarkoittaa.
Itsestään on silmät tottuneet pimeään.
En enää muista kasvoja
Olet pelkkää valoa"


Ajatus hyppii, mutta kuten useasti, huomaan ajatuksen ja kynän tekevän sotasuunnitelman ja elävän omaa elämäänsä. Minun tehtäväni on vain kirjoittaa ne ylös.(Kyllä, kirjoitan nämä tekstit ensin paperille. Tietokoneen näppäimistön kanssa ajatukset eivät saa aikaan samanlaista flowta kuin kynän ja paperin kanssa. Yrittäesäni pakottaa sanoja ulos väärällä hetkellä, väärällä tavalla, tulee pysähdys eikä mitään tule ulos.)

PMMP Porisperessä kesällä 2012. Monia lyriikoita jotka osuvat ja uppoavat Juuri Niihin Oikeisiin Kohtiin. Jotkut sanat toimivat laastareina, jotkut repivät auki.


Lyriikoista minulle rakkaimmat ovat kirjoittaneet mm. Rauli Badding Somerjoki, Juice Leskinen, Ismo Alanko, Otto Grundström, Arto Tuunela, Kauko Röyhkä, Samae Koskinen, Paula Vesala, Mira Luoti & Gösta Sundqvist. Pintaraapaisua, kevyttä sellaista, tiedän, ja ulkomaalaiset sanoittajat jäivät nyt lähes täysin huomioitta. Lumi kutsuu, pitää mennä. Jatkan ensikerralla.


22 Pistepirkon P-K Keränen. Hienoja biisejä, monilta kohdin osuvaa lyriikka.

Juice Leskinen: Nuku. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti