lauantai 9. huhtikuuta 2016

Ole tarkka, ota sirkka!
Perus perjantai-illan purtava?
Chapulines-tyyliin valmistettuja tacoja, joissa täytteenä 
Porvoolaisia kotisirkkoja sekä
kasvissosekeittoa höystettynä Rööperiläisillä jauhopukin toukilla... 
Hmm. Ehkä ei vielä tänä päivänä löydy jokaisen lautaselta,
mutta on arvioitu että seuraavan parinkymmenen vuoden aikana 40 prosenttia
ravinnoksi käytetystä lihasta korvataan muilla raaka-aineilla,
muun muassa hyönteisillä. 
Näitä napostelin, 
ja maukkaiksi havaitsin: Porvoolaisia hemmoteltuja kotisirkkoja, joiden kasvatus tapahtuu täällä: http://www.sirisee.fi/Rööperiläisiä jauhiksia. (Jauhopukin toukkia)

Ötökkäbuumi käynnistyi 2013, kun FAO julkaisi raportin kehottaen länsimaita hyödyntämään hyönteisiä elintarviketeollisuudessa. Ns. uuselintarvikepykälä on EU-alueella jarruttanut ruokahyönteisten yleistymistä, mutta lakimuutos astuu voimaan viimeistään 2018.Hyönteiskokki (ja pienpanimoyrittäjä, http://www.fatlizard.beer/ ) Topi Kairenius on tehnyt hyönteisravintoa tunnetuksi vuodesta 2012 sekä luennoimalla että järjestämällä tapahtumia Suomessa ja kansainvälisesti. Blogia löytyy täältä: http://koiramies.fi/tag/hyonteiskokki/

Yksityistilaisuutena, kokkailutilana toimi luomua ja lähituotantoa suosiva FreshStop -kahvila Elielinaukiolla. Ko. kahvila löytyy myös Kisahallilta sekä äitienpäivästä alkaen myös Uimastadionilta. http://www.freshstop.fi/Jälkkärin, smoothien joukkoon, sekoitettiin tätä: 100% kuivattua kotisirkkaa. Ravintosisältö: proteiini, rauta, sinkki, kalsium, omega-rasvahappoja ja käytännössä kaikki vitamiinit ja hivenaineet mitä ihminen tarvitsee.
Proteiinipitoisuus  68g/100g!

Lisätietoa FAO:n sivuilla täällä: http://www.fao.org/forestry/edibleinsects/en/Makoisa ilta!


Hyönteiskokin kirjaa odotellessa: 

Pssst: Aikaisemmat ötökkäkokemukseni täältä: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti