sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Museum of Broken Relationships.





Mitä tehdä muistoille,
 joita ei halua säilyttää mutta joita ei osaa heittää poiskaan?
Museum of Broken Relationships
antoi yhden ratkaisun:








"Näyttelyn esineet kertovat yleisinhimillistä tarinaa rakkaudesta ja menetyksestä. Kävijä voi uppoutua lukemaan tekstejä, joiden pituus vaihtelee muutamasta sanasta useampaan sivuun. Tunnelmat vaihtelevat: on katkeraa tilitystä ja iskeviä kiteytyksiä, huumoria ja syvää surua. Rakkauden ja luopumisen muisteloihin on helppo samastua, ja niin kävijäkin liittyy osaksi yhteistä erotarinaa.
Kahden kroatialaisen taiteilijan, Olinka Vištican and Dražen Grubišićin, erosurusta alkunsa saaneessa museossa on esineitä ja tarinoita ympäri maailmaa. Pysyvä Museum of Broken Relationships -näyttely on esillä Kroatian Zagrebissa. Siellä sijaitsee myös museon laaja kokoelma, josta osa nähdään Helsingissä yhdessä täältä kerättyjen eroesineiden ja -tarinoiden kanssa.
Ihmisillä on tarve päästä eteenpäin särkyneiden suhteiden raunioilta. Museum of Broken Relationships tarjoaa yhden keinon päästää irti. Kun esineen on lahjoittanut pois, asialle voi panna pisteen.
Museum of Broken Relationships on kiertänyt aiemmin muun muassa Berliinissä, Taipeissa, Lontoossa ja Buenos Airesissa ja kasvattanut kokoelmaansa jokaisessa kohteessaan. Vastaanotto on ollut innostunutta – museo tuntuu löytäneen toimivan, lohdullisen tavan käsitellä epäonnistumista, luopumista ja vahvoja tunteita. Samalla se tulee korostaneeksi, etteivät kaikki särkyneet suhteet suinkaan ole epäonnistuneita.
Helsinkiläiset pääsivät lahjoittamaan omia esineitään näyttelyä varten helmi-maaliskuussa 2016. Keräys oli menestys – museo sai haltuunsa lähes sata eroesinettä ja -tarinaa. Lahjoitetuista esineistä näyttelyyn mahtuu noin puolet, mutta myös muut pääsevät esille näyttelyn ajaksi verkkosivustolla brokenships.fi.
Museum of Broken Relationships on esillä uudessa Helsingin kaupunginmuseossa Senaatintorin kulmalla 13.5.–11.9.2016. Näyttelyn päätyttyä helsinkiläisten lahjoitukset liittyvät osaksi maailmanlaajuista särkyneiden suhteiden museota. Aikanaan helsinkiläisten eromuistoja saatetaan nähdä tulevissa Museum of Broken Relationships -näyttelyissä ympäri maailmaa.
Vuonna 2011 Museum of Broken Relationships sai Kenneth Hudson -palkinnon, joka myönnetään Euroopan innovatiivisimmalle museolle."




Passikuva Kuusi vuotta. Helsinki: Tuomittu eroon, kertoi kirje käräjäoikeudesta, joka päätti avioliittoni. Liiton, joka kesti kuusi vuotta, ja jonka seurauksena jäin kahden lapsen yksinhuoltajaksi. Samana päivänä kirjeen saavuttua, vierailin Ateneumissa, jossa sai kuvauttaa itsensä passikuva-automaatissa seinältä valitun tekstin kanssa. Teksti jonka valitsin oli "Tahdon elää". Niin minä tahdoin, kaikesta huolimatta. Tahdoin unohtaa petoksen ja kaiken pahan. Halusin suunnata itseni tulevaan. Nykyisin kuva pomppaa aina välissä esille, mutta nyt, 20 vuoden jälkeen on aika luopua siitä. Viimeinkin!


Auton sivupeili 1983-1988, Zegreb, Kroatia Yhtenä iltana hänen autonsa oli pysäköitynä "väärän" talon eteen. Hän maksoi huolimattomuudestaan tuolla sivupeilillä. Olin jälkeenpäin pahoillani, sillä eihän se ollut auton syytä. Pyyhkimetkin saivat osansa, mutta ne olivat lujempaa tekoa ja ne jäivät paikoilleen. Seuraavana päivänä, kun herra tuli kotiin, hän kertoi minulle oudon tarinan huligaaneista, jotka olivat repineet irti auton sivupeilin ja vääntäneet pyyhkimet. Se oli niin huvittavaa, että tunsin kiusausta tunnustaa. Hän ei kuitenkaan koskaan kertonut minulle, missä hän oli ollut sinä iltana, enkä minäkään kertonut. Se oli suhteemme lopun alkua.


Rikkinäinen Donovanin single 23 vuotta, Bryssel, Belgia: Tämä vahingoittunut Donovanin single symbolisoi pikaeroa elämäni miehestä. Kahdenkymmenenkolmen vuoden jälkeen hän yhtäkkiä jätti minut toisen vuoksi ja otti mukaansa levykokoelmansa, lähes 2000 levyä. Pyysin saada pitää edes yhden mutta hän kiletäytyi ja sanoi tekosyyksi että "sinä et kuitenkaan kuuntele levyjä". Hänen petoksensa jälkeen tämä itsekäs ja ilkeämielinen vastaus oli kaikkein julminta ja juuri ennen kuin muuttoauto saapui, otin Donovanin "Colours" -singlen, jossa päättyy sanoihin "without thinking of the time, of the time when i've been loved" ja rikoin se säpäleiksi.



Äänestystodistus 2011, Shanghai, Kiina: Tämä on hänen äänestystodistuksensa. Hän antoi sen minulle ja valtuutti minut äänestämään Kansankongressin vaaleissa, koska hän meni ulkomaille äänestyksen aikana. En ikinä kuvitellut, että suhteemme päättyisi tähän. Säilytän todistusta käsilaukussani, ikään kuin pitäisin kauniita muistoja mukanani. Päätin jättää hänet kolme vuotta sitten. Minun on silti ikävä häntä ja todella arvostan kaikkea, mitä hän opetti minulle. Toivon hänelle lupaavaa tulevaisuutta ja onnellista perhettä.











Kuitti eutanasiasta 10 kuukautta, Kuopio, Suomi: Vieläkin iltaisin saatan kuunneella, kantautuuko olohuoneesta juoksupyörän humina. Tai kipittääkö se punaisesta tuvastaan ruokakupille rouskuttamaan heti kun valot sammuvat. VAron laittamasta musiikkia liian kovalle, ettei Hillevi herää. Emme oikein koskaan oppineet tuntemaan sinua kunnolla. Olit salaperäinen kaunotar, pienin viidestä poikasesta. Kun laitoimme soimaan sen surullisimman kappaleen, sinä katselit olkasi yli suoraan silmiin. Kuin olisit tiennyt. Hyvää matkaa, pieni ystävä.

Kuntopyörä, 14 vuotta, Nurmijärvi, Suomi: Tämä kuntopyörä on hankittu vaimolleni aikoinaan joululahjaksi. Se sisältää ennakko-ohjelmia esimerkiksi Cardiofit ja heart recovery (ei toimi). Kun minulle selvisi että rakas vaimoni polkee mielellään paljon muutakin kuin kuntopyörää, niin otin hänestä eron. Hän ei tätä kuntopyörää mukaansa tahtonut, oletan siis hänen sydämensä olevan hyvässä kunnossa. Puolitoista vuotta laite on odottanut oven ulkopuolella lopullista sijoituspaikkaa, ja mikä voisikaan olla parempi paikka kuin tämä. Kylmä ja laskelmoiva toiminta maailman tärkeimmän ihmisen toimesta voi viedä arvon toiselta puolisona, isänä sekä ihmisenä, mutta vain hetkeksi, sillä elämä voittaa. Kohti parempaa huomista...;)








84  sydänsurua myöhemmin
siirryimme toiseen kerrokseen Helsingin valitut palat -näyttelyyn
joka teki sukelluksia Helsingin menneisyyteen: 



”Tuon minä muistan, tuollainen meilläkin oli!” saattaa moni huudahtaa tutkiessaan Helsingin valitut palat -näyttelyä, yhtä uuden Helsingin kaupunginmuseon avajaisnäyttelyistä. Historia tulee lähelle, ja monessa kohtaa kävijä pääsee kokemaan kaupungin menneisyyden kaikilla aisteillaan.
Näyttelyyn rakennettavassa 1950-luvun kodissa kannattaa testata livenä, miltä tuntuu lekotella hetekassa. Radiossa soivat aikakauden suosikkiohjelmat. Nuppia kääntämällä voi kuunnella vaikkapa Markus-sedän satutuntia tai Kankkulan kaivoa. Mukana ovat luonnollisesti myös Olavi Virran ja Vieno Kekkosen kaltaiset musiikkitaivaan tähdet.
Näyttelyn helmiin kuuluu myös monen kaupunkilaisen kaipaama pienoismalli vuoden 1878 Helsingistä. Kaupunginmuseo tilasi pienoismallin 1920-luvulla, ja se oli esillä Hakasalmen huvilassa 1990-luvun alkuun asti. Nyt se tuo näkyviin kaupungin muutoksen uudessa museossa.
Katajanokka nähdään pienoismallissa ennen jugendtaloja, suurelta osin rakentamattomana. Vain muutamat lautahökkelit täplittävät niemeä, jota Uspenskin katedraali vartioi. Toisaalta Senaatintorin kulmalla sijaitsevan uuden Helsingin kaupunginmuseon rakennuksia voi tutkia pienoismallista varsin saman oloisina kuin ne ovat nyt.
Tavoitteena on, että jokainen kävijä löytäisi näyttelystä jotakin tuttua ja henkilökohtaisesti koskettavaa. Siksi mukaan on haettu helsinkiläisiä yhdistäviä kokemuksia ja muistoja. Monen tärkeisiin paikkoihin kuuluvat kaupungin rannat, jotka on huomioitu näyttelyssä omalla osiollaan. Jotta kokemus olisi täydellinen, kävijät voivat kuvata itsensä melkein aidoissa 1800-luvun lopun uima-asuissa silmiä hivelevän helsinkiläisen rantamaiseman edessä.
Kuten uudessa Helsingin kaupunginmuseossa muutenkin, kaupunkilaiset ovat olleet tiiviisti mukana Helsingin valittujen palojen suunnittelussa. Yhdessä tekeminen jatkuu, sillä yksi osio näyttelystä annetaan säännöllisesti jonkin kaupunkilaisyhteisön uusittavaksi. Ensimmäisenä stagen valtaavat skeittarit, joiden mukana kävijä tutustuu tuttuihin paikkoihin uudesta ja yllättävästä näkökulmasta."









Lopuksi vielä kaffeille & porkkanakakulle.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti